perjantai 29. heinäkuuta 2016

Tunnelmia










Kuvia harjoituksista.

Idea esityksen tekemiseen lähti myöhäisillan keskustelussa erään Kettusen pariskunnan häissä. Taikajuomat edesauttoivat taiteilija Hinkkasen ja allekirjoittaneen luovaan suunnitteluun länkkäristä, joka sijoittuisi itään. Siinähän ei muuta sitten tarvittu, jo seuraavalla viikolla alkoi päässä raksuttaa. Paikaksi valikoitui perinteisen Asemapaikan sijaan Hiljan piha Karjalaisella kotitalolla. Miljöö itsessään antaa vivahteen ajasta ennen autoja ja sisävessoja. Vuoden lopussa sovimme Vuoksen kalastuspuiston kanssa yhteistyöstä elokuulle 2016.
Alusta asti oli tiedossa, ettemme aio kuluttaa koko kesäämme tähän. Työryhmän 11 jäsentä ovat kaikki sitoutuneet useaan suuntaan, joten kahden viikon treeniajan täytyisi riittää. Kevään aikana hiotaan tarina kasaan ja muodostetaan ennakkokuva hahmoista, joiden lihaksi tuomiseen Viivi Vertasella on todella iso panos.
Yllättävä käänne oli Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Karjalan rahaston apuraha työryhmämme taiteelliseen työskentelyyn. Olimme varautuneet, että teemme jutun ilman korvausta lippuriskillä, koska halu saada esitys kasaan oli suuri. Nyt voimme huokaista helpotuksesta ja maksaa asuntojemme vuokran ajallaan.
Lähtökohtana siis 1890-luku Suomessa. Emme ole tekemässä epookkia, vaan fiktiivistä tarinaa, jossa saattaa olla hitunen faktaa seassa. Annamme mielikuvituksellemme luvan kuvitella millainen villi länsi olisi ollut Etelä-Karjalassa. Tarina seuraa vahvasti ikonisia lännentarinoita. Muukalainen saapuu pieneen kylään, ja saa aikaan muutoksen. Onko tuo muutos lopulta hyvä vai huono, se jää katsojan arvioitavaksi.
Katsojan rooli tulee olemaan tärkeä. Emme velvoita pukeutumaan (mutta sekin voisi olla hauskaa) tai osallistumaan esitykseen, mutta haluamme tehdä katsojista todistajia, silminnäkijöitä kylän tapahtumiin. Siksi katsomoratkaisu on hyvin pelkistetty, eikä korotuksia ole. Halutessaan voi tuoda oman tuolin, josta ihmetellä kylän menoa.

Tärkein asia tällaisessa työtavassa on luottamus. Sitä minulla riittää jokaiseen työryhmän jäseneen. Siksi he ovat mukana. Tiedän, että jokainen heistä pystyy tekemään unohtumattoman roolisuorituksen.

- Sami Sivonen, Ohjaaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti